Na starość najbardziej w życiu żałujemy, że niewystarczająco dbaliśmy o relacje z bliskimi nam ludźmi. W codziennym życiu poświęcamy wiele czasu na obowiązki zawodowe, czynności domowe, dojazdy, zakupy. Potem basen, dodatkowy angielski, spotkanie biznesowe – wciąż biegniemy, by zdążyć. Zawsze w pośpiechu, docieramy na miejsce, realizujemy cele, osiągamy sukcesy. Ciągle jednak brakuje nam czasu dla rodziny i przyjaciół. A przecież bez nich nasze sukcesy, codzienna bieganina czy zawodowe zmagania nie miałyby sensu.
Wspólne wieczory
Nie musimy szukać wciąż nowych atrakcji.
Kino, kawiarnia czy centrum handlowe poczekają. Cieszmy się tym, co mamy.
Wieczory to świetny moment na refleksję i zwolnienie tempa. Gdy zbliża się
wiosna, ale na dworze wciąż jest
chłodno, zdecydowanie łatwiej o spotkanie, wspólną rozmowę przy herbacie czy
zabawę z dziećmi w domowym zaciszu. Wystarczy grono najbliższych, wygodny
fotel, ulubiona planszówka i coś do przegryzienia, by zrelaksować się,
uzupełnić pokłady energii oraz spędzić miło czas. Spotkanie z bliskimi to
moment, w którym warto celebrować bycie razem, nie tracąc cennego czasu np. na
siedzenie w kuchni.
Sprzątanie może poczekać
Nie wszystkie obowiązki trzeba zawsze
wypełniać. Nie zawsze musimy być wzorowymi gospodyniami i gospodarzami. Czasem
można sobie odpuścić i pofolgować. Nie pozmywać, nie odkurzyć, zostawić na
później mycie okien, pranie czy niektóre zakupy. Bliscy i czas spędzony z nimi
są ważniejsi. A gdy trzeba będzie nadrobić zaległości? Rozłóżmy obowiązki
pomiędzy wszystkich domowników, zaangażujmy najmłodszych, partnera, partnerkę,
nie bierzmy wszystkiego na siebie.
Szukajmy SMART rozwiązań w kuchni!
Udany wieczór to dobre towarzystwo, pomysł
na wspólne spędzenie czasu – czy to przy grach czy filmie oraz smaczne jedzenie
do podzielenia się z bliskimi. Co zrobić, by na stole znalazło się to, co wartościowe,
smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu? Naszym najbliższym chcemy
podawać zbilansowane posiłki zawierające witaminy i niezbędne substancje
odżywcze. Wiemy jak istotne jest, by dieta była urozmaicona i obfitowała w
różne rodzaje warzyw i owoców, które odpowiednio dobrane dostarczą witamin oraz
zapewnią dobre samopoczucie i kondycję. Czy można w mgnieniu oka przygotować
wartościową przekąskę na wspólny, rodzinny wieczór?
–
„Wielozadaniowość to prawdziwe wyzwanie. Dlatego ważne jest, by szukać sposobów
na ułatwienie życia i optymalizację naszych działań. Przygotowanie warzyw i
owoców kojarzy nam się z trudną i angażującą czynnością. Tymczasem najlepiej
sprawdzają się rozwiązania najprostsze. Warto korzystać z ułatwień i sięgać po
gotowe produkty o wysokiej wartości odżywczej, jak chociażby soki 100% i musy.
Jedna saszetka musu czy szklanka soku
z powodzeniem może zastąpić jedną z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców
dziennie, a nie musimy nic kroić i obierać. Oszczędzamy w ten sposób czas,
który możemy poświęcić rodzinie. Dodatkowo warto pamiętać, że produkty te nie
zawierają dodanych substancji słodzących, barwników i konserwantów” – mówi
Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii
„Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji
Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie,
najkorzystniej w 5 porcjach. Soki 100% i musy owocowo-warzywne to produkty,
które w łatwy i dostępny sposób urozmaicają dietę. Nie zawierają dodanych
substancji, dlatego też odpowiadają składem owocom i warzywom, z których
zostały wyprodukowane. Do tego pyszna przekąska z warzyw czy prosta kolacja.
Sprawdźcie koniecznie propozycje dietetyka.
Kilka prostych pomysłów na umilenie rodzinnych wieczorów – propozycje
Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii
„Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
PIECZONA CIECIERZYCA
2 porcje
SKŁADNIKI
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio
namoczonej i ugotowanej*)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z
funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do
pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na
papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym
piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z przyprawami, solą i
oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie
chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – będzie
jeszcze bardziej chrupiąca, lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ją od razu.
Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
*Suchą
ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie odcedzić
ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać
zimną wodą
i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek
czosnku aby wzbogacić jej smak.
DODATKOWO: 1 szklanka soku jabłkowego
KANAPKA Z PASTĄ BROKUŁOWĄ
2-3 porcje
SKŁADNIKI
Pasta
200 g ugotowanego brokuła (ok. ½
główki) - najlepiej wykorzystać brokuła ugotowanego poprzedniego dnia np. do
obiadu
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
garść płatków migdałowych
świeżo zmielony pieprz
woda
Kanapki
3-4 kromki ulubionego pieczywa
pełnoziarnistego
10 pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
W blenderze zmiksować wszystkie
składniki na pastę, uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kanapki posmarować delikatnie
masłem, pastą. Udekorować pomidorkami koktajlowymi lub bazylią
DODATKOWO: Porcja musu owocowego
MAKARON Z PESTO SZPINAKOWYM
4 porcje
SKŁADNIKI
500 g makaronu
2 garści młodego szpinaku (baby)
2 garści bazylii
2 łyżki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
50 g sera typu parmezan + 2 łyżki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
6-7 pomidorów (mogą być suszone)
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Szpinak i bazylię umyć. W blenderze
zmiksować szpinak, bazylię, nasiona, ser, czosnek i oliwę na gładką masę. Jeśli
będzie gęsta, dodać 1 łyżkę wazową wody spod gotującego się makaronu. Doprawić
solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pomidory posiekać. Makaron ugotować
al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
Wymieszać z pesto oraz suszonymi pomidorami. Wyłożyć na talerze i posypać serem
startym na drobnej tarce.
DODATKOWO: 1 szklanka soku wieloowocowego
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET