Dzień 9 września to
Międzynarodowy Dzień Urody. Warto go wykorzystać i zastanowiść się nad tym, co
dobrego robimy dla swojego organizmu, a co możemy poprawić. Czy dbamy o swoją
skórę tylko od zewnątrz, stosując dobrze dobrane kosmetyki, chodząc do
dermatologa czy kosmetyczki? Czy również inwestujemy w dbałość o siebie od środka – poprzez odpowiednią dietę
i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników
odżywczych w odpowiednich ilościach?
„Warzywa i owoce to
ważny element dobrze zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku,
jak i przekąski. Są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, w tym tych,
które pomogą nam zachować urodę. Eksperci zalecają spożywanie minimum
5 porcji warzyw i owoców dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednich
składników odżywczych. Jedną z tych porcji może być szklanka soku (200 ml) lub
saszetka musu (100 g) owocowo-warzywnego. Dostarczy nam ona potrzebnych witamin
i zaspokoi głód w szybki i wygodny sposób, będąc odpowiedzią dla
wszystkich zabieganych osób ceniących sobie smart rozwiązania” – komentuje
Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii
„Soki i musy – witaminy w smart formie”.
Za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie
skóry odpowiedzialna jest prowitamina A oraz likopen, który jest jednym z
najlepszych przeciwutleniaczy. Znaleźć je można w sokach i musach
marchwiowych oraz marchwiowo-owocowych. Już jedna szklanka soku (200 ml) lub
opakowanie musu (100 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Lipoken
natomiast znajduje się przede wszystkim w soku pomidorowym.
Dla Pań walczących z wolnymi rodnikami,
chcących zapobiegać uszkodzeniom komórek przez procesy utleniania, poleca się
soki i musy bogate w witaminę E, takie jak np. sok marchwiowy czy żurawinowy,
ale także soki z zielonych warzyw. Z kolei produkty bogate w witaminę
C nie tylko pomagają we wzmacnianiu układu immunologicznego, ale również
chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i odpowiadają za wytwarzanie
kolagenu i prawidłowe funkcje naczyń krwionośnych (co jest szczególnie
ważne dla osób ze skórą naczynkową). Bogate w witamine C są oczywiście soki z
cytrusów: np. pomarańczowy lub grejfrutowy, ale również z czarnej
porzeczki.
Osoby dbających o prawidłową wagę zwracają
natomiast uwagę na zawartość w sokach miąższu owocowego i wybierają soki naturalnie mętne lub
przecierowe. Takie soki mają wysoką zawartość błonnika, który reguluje pracę
układu pokarmowego i poprawia perystaltykę jelit. Dodatkowo błonnik
rozpuszczalny (pektyny), czyli ten obecny właśnie w sokach, ogranicza
szybkość wchłaniania cukrów, regulując wahania poziomu glukozy we krwi, co z
kolei wpływa na brak napadów głodu. Soki z wysoką zawartością błonnika nie
tylko pomogą nam utrzymać wagę, ale również zadbają o płaski brzuch.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET