Jedz więcej warzyw
i owoców, a mniej białka
Prawidłowa, letnia
dieta powinna składać się przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców, które
dostępne są w sezonie na wyciągnięcie ręki! To właśnie teraz warzywa i owoce
mają najwięcej witamin i składników mineralnych – bogate są w witaminy C, E,
beta karoten, a także magnez, potas, sód oraz cynk. Są nie tylko smaczne, ale
również niskokaloryczne, dlatego można sięgać po nie praktycznie bez
ograniczeń.
- Łatwo dostępne warzywa i owoce pozwalają nam
na urozmaicanie codziennego jadłospisu. Możemy włączyć je do naszej diety na
surowo albo w postaci przetworzonej. W upalne dni jedzmy dania lekkie, takie
jak sałatki i surówki warzywne, które są sycące, ale nie pozostawiają uczucia
ciężkości
w żołądku. Porcję warzyw lub owoców można zastąpić także sokiem. Wypicie
szklanki soku codziennie daje niemalże tyle samo korzyści, co zjedzenie porcji warzyw
i owoców – podkreśla dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni
Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM
w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.
W lato powinniśmy
spożywać jak najwięcej produktów pochodzenia roślinnego, ograniczając ilość
spożywanego białka zwierzęcego. Nadmiar białka i nasyconych kwasów tłuszczowych
obecnych
w mięsie, magazynuje się w organizmie w postaci zbędnych kilogramów. Nie
rezygnujmy jednak całkowicie z ryb i produktów mięsnych – wybierajmy za to
mięso chude i lekkostrawne, np.
cielęcinę czy drób.
Dbaj o właściwe nawodnienie organizmu
Choć kochamy lato,
upał może być czasem nie lada problemem. Pamiętajmy, że przy temperaturze
przekraczającej 30 stopni, odpowiednia ilość płynów to absolutna podstawa. Aby
ograniczyć ryzyko odwodnienia organizmu należy sięgnąć po wodę mineralną, która
szybko zgasi pragnienie. Niestety woda, choć nawadnia organizm, nie zawiera
witamin - dostarcza nam jedynie kilku składników mineralnych. Ważnym składnikiem
mineralnym odpowiadającym za prawidłowe nawodnienie komórek naszego organizmu
jest potas, który znajdziemy w owocach (szczególnie w bananach) oraz warzywach
(np. w pomidorach). Wysoką zawartość potasu posiada sok pomidorowy.
- Dobrym pomysłem na lato są schłodzone soki
owocowe i warzywne, które nie dostarczają pustych kalorii, a są bogatym źródłem
wartości odżywczych i mikroelementów. Pamiętajmy, aby wybierać naturalne soki
100%, które nie zawierają cukru ani żadnych sztucznych dodatków. Codzienne
należy wypijać minimum półtora litra płynów, a w upalne dni nawet dwa litry. Należy
pamiętać, że źródłem wody dla naszego organizmu jest nie tylko woda, którą
piejmy, ale również woda zawarta
w owocach, warzywach czy sokach – radzi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Zrezygnuj z ciężkostrawnych przekąsek
Jeśli zależy ci na
zdrowiu, dobrym samopoczuciu i figurze w lato, koniecznie zrezygnuj
z ciężkostrawnych i wysokokalorycznych przekąsek. Oprócz produktów roślinnych
oraz dużej ilości płynów, wybieraj nabiał, w szczególności fermentowane
produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir czy maślanka. Świetnie gaszą
pragnienie i są źródłem probiotyków, które poprawiają pracę przewodu
pokarmowego.
Uzupełnij letnią dietę aktywnością fizyczną
Najlepsze efekty
uzyskamy, gdy do racjonalnego i lekkostrawnego odżywiania dołączymy aktywność
fizyczną, której sprzyja piękna pogoda i czas urlopów. Nawet podczas spaceru
spalamy kalorie
i zmuszamy nasze mięśnie do pracy. Dzięki temu pozbędziemy się zbędnych
kilogramów i poprawimy ogólną kondycję naszego organizmu.
###
Kampania „Soki i
musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii
Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na
stronie www.sokiimusy.eu
oraz na
fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio
współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w
inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi,
laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami
branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny
System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu
stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej
działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując
prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw
i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.
Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET